Merhaba, bu yazıda patronlarınız size “Şu dosyayı mail at” dediğinde dosya boyutunun çok büyük olduğunu görüp “bu kaç saatte upload edilir yahu” demekten kurtarmak için bir kaç tiyo vermeye
çalışacağım, tabi ki 100mb’lık dosya boyutlarını 1mb yapacağız demiyorum ama en azından büyük oranda küçültme sağlamak için bildiğim her şeyi yazacağım.
Öncelikle okumayı sevmeyen biz insanlar için “ya da hakikaten bu işi acele yapması gerekenler için” komutları alt alta sıralayıp, istediğini alıp bir an önce gitmek isteyen arkadaşlara yardımcı olacağım.
- PURGE
- -PURGE & REGAPPS
- AUDIT
- OVERKILL
- WBLOCK
Hadi diyelim ki bunları yaptınız ama hala dosya boyutunuz ciddi derecede büyük, o zaman birkaç ekstra öyle her yerde bulamayacağınız şeylerden bahsetme zamanı geldi ;) Aceleci arkadaşlar bunları açıklamadan geçersem anlamayacağınız için açıklamaları okumak zorunda kalacaksınız, ama şunu düşünün üstte bahsettiğim başlıkları açıklayıp bunları alta koyabilir ve sizi aşağıya inmeden bu sayfadan çıkarabilirdim… “Uuu ne biçim bişey yaşadım lan kendi kendime :) ”
Autocad Dosya Boyutunun Küçültecek Programlar
Ölçek Listesi Sorunu: Bir dosya aşırı ölçek içeriyorsa, performansı olumsuz yönde etkilenebilir ve sonunda, dosya kullanılamaz hale gelebilir.Dosyayı kullanmak için, bazı ölçekler kaldırılması gerekir. Burada bahsedeceğim program ölçek listesini temizleyerek bu autocad’i bu yükten kurtarabilir. Autocad 2014 için “scale list clean up utility” aracı.
DGN Hotfix: Bazen çizimlerimizde DGN linetype diye bir çizgi tipi oluşur ve bu aslında bir sorundur, ayrıca dosya boyutunun da şişmesine sebep olur. Autodesk bunun için bir hotfix yayınlamış şuradan ulaşabilirsiniz. DGN Hotfix indir .
Gelelim İlk Listemizde ki Autocad Dosya Boyutunu Küçültecek Komutlara
PURGE : Bu komut dosya ile çalışmaya başladığımızdan beri oluşturduğumuz ve sonra sildiğimiz yani atık olarak kalan gereksiz layer,blok ve yazı tiplerini temizler, kullanımı ise “P” komutunu girip enter diyoruz ve çıkan soruya “Yes to all” diyoruz.
-PURGE & REGAPPS : Purge komutunun yapmadığı bir iş olan regapps kalıntılarını temizler ve etkili bir boyut küçültme sağladığını söyleyebilirim. Kullanımı da -PURGE komutu enter ardından regapps için “R” enter diyoruz.
AUDIT : Autocad ile çizim yaparken farkında olmadığımız ve dosya boyutunu şişiren hatalar olur, audit komutu da çizim hatalarını incelemek ve düzenlemek için kullanılır. Kullanımı “Audit” komutunu girerek enter diyoruz ve çıkan “Yes or No” sorusuna “Y” enter diyerek cevap veriyoruz.
OVERKILL : Çok yararlı bir komut olan overkill malesef ki eski sürümlerde yok, ama eğer yeni sürümlerden “2012’den sonrasında var sanırım” birine sahipseniz bu komut ile üst üste binen çizgiler, çemberler üzerinde ki gereksiz yaylar ve polyline içerisinde ki gereksiz çizgiler silinir. Kullanımı overkill ve enter ;)
WBLOCK : Aslında dosya boyutu küçültmek için yapılmış bir komut değil, bilenler bilir bu seçtiğiniz tüm objeleri başka bir dosyaya block olarak kaydeder. Fakat işiniz bittiğinde bunu yaparak (hatta pafta pafta da bölebilirsiniz küçük boyutlu bir kaç dosyanız oluşur ama o ayrı bişey aslında ya :) ) block olarak geleceği için dosya boyutunu daha da küçültebilir.
Evet arkadaşlar ben bildiğim ya da hatırladığım her şeyi paylaştım, eğer sizin de bunlara benzer iyi çözüm veren sonuçlarınız varsa yorum yaparak yazın konuya eklemeye çalışayım.
Bir yanıt yazın