İnterneti kullanıyoruz peki verimli kullanabiliyor muyuz bu bir soru işareti. Ben bir araştırma delisi olduğum ve mesleğim gerektirdiği için iyi bir düzen kurduğuma inanıyorum kendim için internette.
Yazımın amacı da sizlerle bu düzeni olabildiğince paylaşmak…
Öncelikle eksikler neler, neden kayboluyoruz bunu yorumlamaya çalışayım.
Eğer internette güzel bir düzenimiz yoksa:
- Güzel bir site buluruz kapattıktan sonra unuturuz ve çok istememize rağmen o sitenin yeni haberlerinden haberdar olamayız
- Hadi diyelim ki sık kullanılanlara ekledik ama dışarıda bu siteye ulaşamayız
- Bizim için aslında sürekli yanımızda olmasını istediğimiz dijital dosyalar vardır ama bunu sağlayamayız
- Sosyal medyayı yoğun kullanıyorsanız her yerde ayrı ayrı paylaşmak ne kadar uzun sürer bilirsiniz ama bunu çözmeyi bilemeyebiliriz
- Yine paylaşımlarda linklerin uzunluğu başımıza iş açabilir
- Tarayıcınızın yeteneklerini sorgulayıp sürekli tarayıcı değiştirebiliriz
- Neyi nasıl arayacağınızı bilemeyebilir ya da bulduğumuz sitenin benzerlerini de bulmak isteriz ama bulamayız
- Son ve Ekstra olarak korunamayabiliriz!
Bu başlıklar geliştirilebilir hatta aklıma gelirse yazıyı da güncellerim, ama şimdilik internette kaybolanlar için ilk aklıma gelen çözüm başlıkları bunlar. Şimdi gelelim peki bu sorunları nasıl çözeriz kısmına yani başlıkları açalım…
Güzel bir site buluruz kapattıktan sonra unuturuz ve çok istememize rağmen o sitenin yeni haberlerinden haberdar olamayız
Bu konunun çözümü aslında genel de bilinen ama yeni başlayanlar için bilinmeyen bir konu olabilir. Burada anahtar kelimelerimiz ”Bookmark” yani Türkçe adıyla “Yer İmleri” ve “RSS” yani yine Türkçe’de ki son adıyla “Çok Basit Besleme”
Yer imleri tarayıcılarımızın aslında bize yıllardır verdiği en kullanışlı yeteneklerden birisi, düzenli bir şekilde kullandığımızda bilgiye yeniden ulaşmak adına local ‘de bize çok yardımcı olur.
İE, Chrome, Firefox, Opera vb. tüm tarayıcılarda bu özellik mevcut halde gelir. Yapmanız gereken genelde sık kullanılanlara ekle adında bir yazı bulmak ya da yıldız işareti ile simge edildiği için o yıldızı bulmaktır. Böyle üstünden geçip bırakmayayım hadi bu 4 tarayıcı için nasıl yapıldığını kaynakları ile vereyim.
- İnternet Explorer Sık Kullanılanlara Ekleme
- Google Chrome Sık Kullanılanlara Ekleme
- Mozilla Firefox Sık Kullanılanlara Ekleme (Sitesinde ya da başka bir yerde bu konu hakkında yazı bulamadım J yıldıza tıklayın siz ;) )
- Opera Sık Kullanılanlara Ekleme
Yer imlerini öğrendik şimdi gelelim RSS konumuza, bunu açmak gerekirse dinamik siteleri siteye girmeden takip etmemizi sağlayan bir özelliktir RSS.
Peki bir sitenin rss’ine nasıl ulaşırız derseniz eğer, öncelikle site sahipleri zaten haber akışı, besleme, rss gibi iconlar ile size yol gösterecektir, ya da tarayıcılarınıza kurabileceğiniz eklentiler ile sitelerin akışları var mı diye görebilirsiniz. Bunun için hangi tarayıcıyı kullanıyorsanız feed ya da rss isimli eklentiler kurmanız yeterli, ama genel olarak rss adresleri benzerdir örnek veriyorum bu blog’a ait rss adresi hakanarslan.net/feed ‘dir ama hakanarslan.net/rss de kullanılabilir.
Peki rss’leri nasıl takip edeceğiz? Bunun için gerek masaüstü gerek online bir çok yazılım mevcut ben size her iki seçenek için de birkaç örnek veriyorum.
Online RSS okuyucular
- http://reader.aol.com.tr/ (Mobil uygulaması ile akıllı cihazlarınızda da eşitleyebilirsiniz)
- https://feedly.com (Mobil uygulaması ile akıllı cihazlarınızda da eşitleyebilirsiniz)
- http://feedreader.com/
Masaüstü RSS okuyucular
- Microsoft Outlook (Bildiğimiz e-posta programı ama rss yeteneği de mevcut)
- RSSOwl
- GreatNews
- FeedDemon
Hadi diyelim ki sık kullanılanlara ekledik ama dışarıda bu siteye ulaşamayız
Yukarıda ki maddede local kelimesini özellikle vurguladım çünkü bookmark’lar bize kendi bilgisayarımız başındayken yardımcı olur, tabi tarayıcımızın eşitleme özelliği yoksa, her ne kadar önce ki madde de rss’den bahsederek local dışına taşsak da her siteyi akışları için takip etmeyiz. Bu durumda yer imlerini online kullanma yani her zaman yanımızda taşıma daha avantajlı olur.
Bunun için yine bahsettiğim gibi tarayıcıların eşitleme özelliği mevcuttur ilk alternatifimiz budur. Google Chrome, gmail hesabınızla oturum açtığınızda yer imlerinizi hesabınıza eşitler ve ister başka bir yerde ki bilgisayarınızda ister akıllı cihazınızda eşitleme olanağı sağlar .
Firefox ise bu işi Sync isimli özelliği ile yapar ve yine başka bir bilgisayarda eşitleme imkanı verir.
Ama biz her zaman yer imlerimizi eşitleyebileceğimiz yerlerde ulaşmak istemiyoruz bu linklere, sonuçta tüm bilgi kayağını kim paylaşmak ister ki :D İşte bu yüzden online bookmark sistemleri vardır, bu siteler üzerine de yer imlerinizi eklerseniz işte o zaman daha önce bulduğunuz bilgiye ulaşma konusunu çözmüş olursunuz. İşte birkaç bookmark sitesi
- Wihopa (Bence en basit ve kullanışlısı)
- Diigo
- Favoor
- Google Bookmark
- Delicious
Bunların dışında son zamanlarda bu konuda farklı sosyal girişimler var, mesela sonra oku sloganı ile Pocket ya da resimler ile yer imi özelliği olan Pinterest gibi…
Bizim için aslında sürekli yanımızda olmasını istediğimiz dijital dosyalar vardır ama bunu sağlayamayız
Bu maddeyi bir usb bellek içine yanınızda gezdirmek istediğiniz herşeyi atarak da çözebilirsiniz tabi ki J ama konumuz internet ve bunu online olarak yapmak istiyorsak gelelim son zamanların modası “Cloud” un bize bu konuda yardımcı olması noktasına.
Bir çok online depolama sistemi türedi ve gerek akıllı telefonlar gerekse bilgisayarlarımız üzerinden dosya eşitleme ile tüm dosyalarımıza ulaşabiliriz, çok detaya girmeden doğrudan bulut depolama da ki iyi firmaların isimlerine geçelim.
- Google Drive (15GB ücretsiz depolama alanı)
- Yandex Disk (10GB ücretsiz depolama alanı)
- OneDrive (15GB ücretsiz depolama alanı)
- Dropbox (20GB ücretsiz depolama alanı)
- Box (10GB ücretsiz depolama alanı)
Sosyal medyayı yoğun kullanıyorsanız her yerde ayrı ayrı paylaşmak ne kadar uzun sürer bilirsiniz ama bunu çözmeyi bilemeyebiliriz
Günümüzün hastalığı sosyal medyaya geldi sıra J Bu maddeyi yazmamın sebebi size şunu kullanın bunu kullanın demek değil de kullandıklarınızı birbirine bağlamayı sağlayan siteleri önermek.
Varsayalım ki bir blog tutuyorsunuz ben gibi ve gönderilerinizi facebook, twitter, linkedin, instagram ve tumblr sitelere otomatik olarak göndermek ya da blog tutmuyor olup bu sitelerden birinde paylaştığınızın diğerlerine gitmesini istiyorsunuz. Çözümümüz için iki site önereceğim
İlk sitemiz IFTTT , şu anda ücretsiz olan site (ileride ücretli olacak mı bilmiyorum) ile yukarıda bahsettiğim bir çok işlemi recipe ismini verdikleri özellik ile kolayca yapmanız mümkün, kullanımı internette Türkçe olarak anlatan birkaç yer var kolay bir arama ile bulabilirsiniz.
İkinci sitemiz ise BUFFER , bu sitede yine bir sosyal medya sitesinde paylaşıp diğer birkaç profilinize gönderebilir hatta zamanlı yani şu gün şu saatte gönder seçenekleriyle içerikler de oluşturabilirsiniz, ücretli yani şirketler için ve ücretsiz seçenekleri var.
Yine paylaşımlarda linklerin uzunluğu başımıza iş açabilir
Twitter’da karakter kısıtlaması olduğunu hepimiz biliyoruz, hem bunun çözümü hem de aslında paylaştığınız linklere kim ne kadar tıklamış görmek için link kısaltma sistemleri mevcuttur (Tabi para kazanmak için link kısaltanlar ya da warez içerikleri saklamak için link kısaltanlar da mevcuttur.)
Gerçi twitter linkleri otomatik kısaltıyor artık ama yine de link kısaltmak her zaman iyidir, mesela bu yazıda bir çok link goo.gl ile kısaltılarak verişmiştir. Bunun için iyi siteler ise şunlardır;
Tarayıcınızın yeteneklerini sorgulayıp sürekli tarayıcı değiştirebiliriz
Birden çok tarayıcı kullanmayın demiyorum tabi ki ama hep bir ana tarayıcı seçeriz ve o tarayıcının diğerlerine göre en hızlı en yetenekli olan olmasını isteriz. Hangisi iyi yada siz hangisini seviyorsunuz bilmiyorum ama tüm tarayıcıların eklenti desteği olduğundan haberdar etmek için bu maddeyi yazıyorum.
Ben Google chrome ‘u ana tarayıcı olarak seçmiş ve bir çok eklenti ile desteklemiş durumdayım (Alexa, Eye Dropper, Pagerank Status, Measurelt, Full Page Screen Capture, Personal Blocklist, Chime gibi) Siz de kullandığınız tarayıcıya ait eklentiler için google’a **** eklentileri diye bir sorgu göndererek hoşunuza giden eklentileri kurabilirsiniz, ya da tarayıcınıza ait yapılmış en iyi eklentileri yine google’a sorgulatıp onlarla başlayabilirsiniz.
Neyi nasıl arayacağınızı bilemeyebilir ya da bulduğumuz sitenin benzerlerini de bulmak isteriz ama bulamayız
Öncelikle google’da aradığınızı daha kolay bulmak için daha önce paylaştığım şu yazı yardımcı olabilir size Google’da Aradığınızı Bulmak Bunun dışında bir tavsiyem daha olacak bu aralar çok uyguluyorum bunu. Google chrome’da Personal Blocklist isimli eklenti ile zaman içinde hiç bakmayacağınıza emin olduğunuz siteleri Google aramalarında ki sonuçlarda tek tek engelleyebilir ve sonunda sadece istediğiniz sitelerin görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. (Mesela bir maçın özetini ararken genelde saçma sapan haber siteleri maçın özeti varmışçasına başlık atar ben bu siteleri engelledim ve sonuca daha iyi ulaşıyorum)
Son ve Ekstra olarak korunamayabiliriz!
Bu aslında ekstra vermek istediğim bir bilgi konuyla alakası çok yok ama şöyle alakası var diyebilirim, interneti bu kadar çok kullanmaya başladıktan sonra mutlaka talihsiz spam ve virüs benzeri durumlarla karşılaşabilir ve tarayıcınızın ana sayfasını daha kötüsü formlara doldurduğunuz bilgileri kaptırabilirsiniz.
Bu durumda işten anlayan bir arkadaşınıza ulaşmaya çalışmaktansa “heh Hakan bunu da demişti dur bakalım” deyip kurtulmayı önce kendiniz deneyebilirsiniz.
Bahsetmek istediğim bir program ve tarayıcı kaptırma olaylarını genelde çözüyor ve ve ve ücretsiz.
AdwCleaner bu linke tıklayarak yazılımı indirebilir ve basit bir taramanın ardından kötü durumlardan kurtulmayı deneyebilirsiniz.
Ne yazdım be! Saygılar Efendim…
Bir yanıt yazın