Hakan ARSLAN

Yayınladıklarımı Değil Taslak Olarak Kaydettiklerimi Görmelisiniz!

, ,

Geçmişten Günümüze Web Tasarım Trendleri (2004 – 2015)

2012 Yılı Web Tasarım Trendleri

 

Duyarlı Web Tasarım (Responsive Web Design)duyarlı web sitesi
Duyarlı tasarımın arkasındaki fikirlerden biri “önce mobil” oldu. Bu teknik 2009’un sonlarında tanıtıldığında mobil cihazlar bugünkü kadar güçlü değillerdi. 256Mb civarında RAM’leri vardı ve bu web sayfalarını donmadan işlemek ve tüm sayfayı ekranda görmek için yeterli değildi. Yaklaşık 480×320px ekran çözünürlükleri ile birlikte, duyarlı web tasarım çeşitli cihazlarda düzgün görüntülenen bir site için bütün web sitesi sahiplerine bayağı lazım olan bir şeydi.

Dikey Anlatımlardikey anlatımlar
Dikey anlatımların çoğu paralaks navigasyon ve HTML5 & CSS3 animasyonlarından oluşan tek sayfalardır. Izleyici sitede aşağıya doğru sayfayı kaydırırken bölümlere ayrılırlar ve yeni bölümleri sonsuz şekilde ortaya çıkarır. Bing, animasyon efektleri, çeşitli geçişler, dinamikler ile biraz da baharat katarak, ilgi çekici bir atmosfer yaratır. İş siteleri, çevrimiçi çizgi romanlar, film siteleri kendi hikayelerini dikey olarak anlatırlar. Statik bilgi sunmanın büyüleyici bir yolu bu.

Skeomorfizm (Skeuomorphism)skeuomorphism trend
2012’de ortaya çıkan skeomorfik tasarımlar düzenin ziyaretçilere tanıdık gelmesi için gerçek hayat nesnelerini taklit eder (kitaplık, hesap makinesi, stereo sistemi), böylece onlarla çalışmayı onlarla sezgisel olarak yapabilir. İşitsel (kamera deklanşörü gibi tanınabilir sesler) veya görsel (gerçek nesneleri taklit) skeomorfizm – hepsi de takipçi kitlesini çekmede eş değerdir. Yerleşimlere dikişli dokular giydiriliyor, bir şeyi açma/kapama teklif ediliyor, tekerlekleri çevirme, düğmeye basma özelliği sunuluyordu – ve ziyaretçiler için bir oyun alanı gibi görünüyordu.

Etkileşim [CSS3, jQuery & HTML5]etkileşimli tasarım
CSS3, jQuery ve HTML5 üçlüsü, bir web sitesine geçiş biçimlerinde, kaydırma dinamikleri, performansı hissetme konusunda inanılmaz bir etkileşim özelliği kazandıran, güzelliğin ve işlevselliğin bir harmanıdır. Yukarıda bahsedilen hileleri kullanarak yaratılan animasyon, JavaScript veya Flash’a başka bir alternatiftir (Flash artık tümüyle ve kalıcı olarak yavaş yavaş ortadan kalkıyor gibi). Başlıca tarayıcılarda/mobil cihazlarda hızlı yükleme ve düzgün görüntüleme kabiliyeti, iyi hazırlanmış sayfa yapısı, onları 2012’nin ateşli trendi yaptı.

Dairesel Tasarım ÖğeleriDairesel tasarım elemanları
Daireler topluluk, dostluk ve istikrar belirten olumlu duygusal bir mesaj gönderir. Dairesel tasarım elemanlarının kullanımının, 2012 yılında başka bir trend haline gelmesine şaşmamalı. Ziyaretçiler bunları pürüzsüz görünümlerinden dolayı, tasarımcılar temiz doğaları ve yerleşimin her bloğunu doldurabilme kabiliyetlerinden dolayı sevdiler (gerçekten de bütün tasarım ızgaralarını doldururlar). Çoğu tasarım öğeleri bir daire içine düzgünce konabilir: logo, avatar, özellikli bloklar, düğmeler, simgeler, linkler, vb. Dairesel tasarım, organik görünür ve ziyaretçileri göz temasına teşvik eder.

“Geçmişten Günümüze Web Tasarım Trendleri (2004 – 2015)” için 2 yanıt

  1. […] Geçmişten Günümüze Web Tasarım Trendleri (2004 – 2015) Yeni yıl yaklaşırken neredeyse tüm siteler 2014’de neler oldu tarzında konular yapmaya başladı, ben de hem buna benzer olsun hem de uzun süredir zaten aklımda olan (ve merak ettiğim) bir konuyu araştırdım, buldum, evirdim, çevirdim ve sizlerle paylaşmak istedim. Toplamda 59 görsel kullandığım için sayfa dolma süresi yavaş olacağından ve konunun biraz daha düzenli gözükmesini istediğim için yazıyı senelere göre sayfalara böldüm. 2004’den bu yana olan tasarım trendlerini incelediğimiz için de toplamda 12 sayfamız var, keyifle okumanız dileğiyle… Başlıyoruz (Not: Bir ara bu yazıyı tamamlayamadan öleceğim sandım! ) >> Devamını okuyun : Hakan Arslan […]

  2. […] Geçmişten Günümüze Web Tasarım Trendleri (2004 – 2015) – Hakan … […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nedir?

Yazıyorum işte yazasım gelince bir şeyler!