#TheFrontiers Ardından

Html Magazin (htmlmag.com) tarafından düzenlenen Türkiye’nin ilk front-end konferansı hakkında birşeyler karalamak istedim, öncelikle bu etkinliği düzenleyen arkadaşları tebrik ederim, gayet başarılı bir etkinlikti (tek sıkıntı sanırım son gün sunum süreleri değişmiş, bazı sunum yapan arkadaşlar çok hızlı geçmek zorunda kaldı) Bu tarz etkinliklerin sayısı umarım daha da artar ilerde. Zaten online ortamda tanışan bir çok insanın yüz yüze tanışmasına da vesile olduğunu gördüm (Tabi ben her zaman ki gibi insanlarla kaynaşma özürlüsü halimden vazgeçemedim :) ) Bunun yurt dışında gördüğümüz güçlü topluluklar oluşmasına veya ortak açık kaynak projelere vesile olacağını düşünüyorum.

Her neyse gelelim etkinlikte ki değerli konuşmacılara ve anlattıklarına.

İlk olarak çoğu meslektaşımızın tanıdığını düşündüğüm Hasan YALÇIN çıktı sahneye ve “Nesnelerin İnterneti ve Gelecek Vizyonu”  isimli sunumunu yaptı.

Özet olarak bahsetmek gerekirse, öncelikle geçmişten günümüze interneti kullanan cihazlardan bahsetti ve gelecekte daha hangi cihazların internet ile etkileşimli olarak çalışacağına ve bunun arayüz geliştiriciler için nasıl fırsatlar sunacağına, sadece web sitelerine değil çok daha fazla cihaza arayüz yazacağımız bir gelecek geliyor havasında bir konuşma yaptı. Boş otoban görseli ile “önümüzde boş bir otoban var ve burada yer almak için çalışmalıyız” mesajı verdi, hatta direkt söyledi :)

Ardından Oytun Eren ŞENGÜL çıktı ve “Cihazlar ve Web Tabanlı İşletim Sistemleri” başlıklı sunumunu anlattı. Bu sunumda, önümüzde ki senelerde işletim sistemlerinin web tabanlı hale geleceğini,  Apple’ın gibi markaların kendi sim kartlarını üretme ihtimalini ve operatörlerin gelecekte işinin zora girebileceğini, bu yüzden de  neredeyse tüm operatörlerin pazarda kaybolmamak adına web tabanlı işletim sistemlerini desteklediğini vb. gelecek görüşlerinden bahsetti, oldukça keyifli bir sunumdu.

Ardından Gözde BERBEROĞLUContext Aware Front End” isimli sunumu ile bize, bu terimin ne anlama geldiğini, nasıl uygulanabileceğini, 4. seviye media query’lerini anlattı ve bunlarla ilgili örnekler verdi. Konuşmasında kullandığı sunuma buradan ulaşabilirsiniz. https://goo.gl/feO3o7

Sonrasında ise Yalçın GEÇKİNDaha İyi Bir Kullanıcı Deneyimi için Animasyon Kullanımı” sunumu ile sahneye çıktı ve konuyla alakalı püf noktalara değinerek, genel olarak doğru animasyon kullanımının önemini, örneklerini bizlerle paylaştı. Çok eğlenceli bir sunum hazırlamıştı açıkcası ama bulamadım internette kusura bakmayın.

Bu sunumun ardından bir saatlik bir öğlen arası verildi, dönüşte sahneye Volkan ÖZÇELİK çıktı ve “Node.JS Uygulamamı Nasıl Ölçeklendirebilirim?” başlıklı çok fazla teknik detaylara inen bir sunum paylaştı bizlerle. Fakat kendisinin dediğine göre sunum süresi son gün 50dk’dan 30dk’ya inince slideları 3er 5er geçerek, node.js’e uzak olan herkesin daha da uzaklaşmasını sağladı diyebilirim :) Sunumu kısaca özetle derseniz kendisinin deyimiyle “burayı hızlı geçiyorum” şeklinde bir sunumdu :) Hatta twitter’da bu konuda bir tweet attım kendisini de etiketleyerek umarım yanlış anlamaz diyordum ki bir baktım günün sonunda fav ve rt yapmış hatta üstüne de beni takip etmiş bu rahatlamama sebep oldu açıkcası :)

Sıra gelmişti Armağan AMCALAR‘a onun sunum başlığı ise “Frontend’in Gölgelerde Yaşayan Efendisi: Google Closure” idi. Sunumuna Türkiye’de arayüz geliştiricilerin Google Closure kullanmadığından şikayetçi bir havayla başladı ve neredeyse böyle de bitirdi, tabi closure’u detaylı olarak tanıttı, sunuma buradan ulaşabilirsiniz http://goo.gl/V2eF1W  Bu arada kendi projeleri olan TartJs‘e de destek istemeyi unutmadı. Son olarak şunu söylemek istedim nedense line.do sitesini bilen varmı diye bir soru sordu elini yaklaşık 40-50 kişi kaldırınca sevincini gizleyemedi ve güzel bir yuppi çekti :) aklımda kalanlardan biride buydu sunumundan.

Sonra merakla beklediğim sunumlardan birisi olan “A/B Testing” sunumuyla Rıza Selçuk SAYDAM sahnedeydi ve kendisinden Facebook’da işe başlayacağını öğrendik, öncelikle tebrik ederim kendisini, başarılarının devamını dilerim. Neyse geçelim sunuma, genel olarak A/B testinin önemine değindiği sunumda, bunun için kullanabileceğimiz araçları ve bu politika ile tasarım değiştiren sitelerden başarılı örnekleri sundu. Özellikle ilk örneği olan ve a/b testinin önemini hepimiz anlayalım diye sunduğu Obama örneği oldukça detaylıydı. Kendisinin sunumuna buradan ulaşabilirsiniz : http://goo.gl/8Al9q2

Daha sonra da Bilal ÇINARLIArayüz Frameworklerinin Karanlık Yüzü” dedi ve bize Star Wars temalı sunumunda öncelikle UI Framework’lerinin ve UI Kit’lerin farkını anlatarak başladı, ardından Framework kullanmanın aslında bizi körelttiğinden ya da genellikle yanlış kullandığımızdan bundan vazgeçmemiz gerektiğinden bahsetti. Arada kendi hazırladıkları ve söylediğine göre Turkcell’de kullandıkları UI Framework’ünü de tanıttı ( Melange ) , bu sunumda keyifli sunumlardan birisiydi. Sunumuna buradan ulaşabilirsiniz : https://goo.gl/nOH9sK

Ve sıra geldi Barış GÜLER‘e, Onun sunum başlığı da “A Developer’s View: Patterns to Make Life Easier” idi. Aslında ben javascript konusunda çok eksik olduğum için bu sunumu değerlendiremeyeceğim, teknik bir sunumdu ama genel olarak sunumun konusu tasarım modelleriydi. Sunumuna buradan ulaşabilirsiniz : http://goo.gl/LkyGmN

Sonrasında ise Rameş AliyevFlux/React ve Modern Front-End JS Mimarisi” başlıklı sunumu ile bizlere, tek yönlü veri akışı sağlayan ve Facebook tarafından piayasa çıkartılan Flux’tan bahsetti ve konuya biraz hakim olmamızı sağladı. MVC’den vaz mı geçeceğiz acaba sorusu oluştu aklımda.

Son olarak Burak CAN sahnedeydi ve “Modern CSS Layouts” sunumu ile gelecekte neredeyse dergiler kadar güzel web siteleri yapabileceğimize değindi. Önümüzde ki senelerde kullanmaya başlama ihtimalimiz olan bir kaç Html/Css özelliğini anlattı, örnekler sundu ve gün sona erdi.

Keyifli bir etkinlikti genel olarak ve vaat edilen saatler arasında başlayıp bittiği için de bir o kadar düzenliydi. Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim.