Fazla Bilinmeyen Autocad Komutları

Yeniden merhaba tekniker dostlar, önceki yazımın ardından saniyeler geçmişken yeniden yazasım geldi :) Bu sefer sizlere fazla bilinmeyen ama fazlaca işinize yarayacak autocad komutlarından bahsetmek istiyorum. Uzatmadan listeliyorum… bu arada sadece komutların yaptıkları işlerden bahsedeceğim komutu kullanamadım nasıl kullanılıyor demek için yorum yaparsanız büyük zevkle açıklarım.

Tcase : Text, Mtext, Attributes ve ölçüler üzerinde ki (ölçüler de yazının ne işi varsa) yazıları tek tıklama ile tüm harfleri küçült, büyüt, baş harfi büyüt, tüm baş harfleri büyüt gibi özellikler sunan güzel bir komut.

Tjust : Bildiğiniz gibi yazıların Osnap da Insertion etkin edildiğinde sadece sol alt köşesinden tutabiliyoruz. bu komut Text, Mtext, Attributes gibi öğelerin istediğimiz noktasında tutunacak nokta oluşturmamızı sağlıyor.

Tscale : Scale komutunu bildiğinizi varsayarak bu arkadaş onun  biraz daha gelişmişi, yada gelişmişi demeyelim de text oblejeri için yapılmış hali. Scale ile bir objenin ölçek ayarlarıyla oynarken bir nokta belirleriz ve tüm objeleri o noktadan itibaren ölçekler bu komut ile tüm yazıları ortasından, sol köşesinden, sağ köşesinden gibi seçeneklerle büyüterek kolayca yazıların yerleri bozulmadan scale etmemize yarıyor. Bazen hayat kurtarır demedi demeyin.

Gatte: Attiribute blokların içerisinde ki bir değeri değiştirip bunu sayfada ki diğer bütün attribute’lere yada seçtiklerinize uygulamaya yarayan komut.

Txtexp : Çok işe yaramayacak da olsa bazen yazıları patlatmayı istemişimdir o arada bulduğum komut explode’un yazıları patlatmak için yapılmış versiyonu :)

Mocoro : Move, copy, rotate işlerini bir arada yapan bir komut.

Edgemode : Aslında bu normal bir komut değil bir sistem değişkenidir, bu komut için iki değer vardır 1 ve 0. Peki ne oluyor bu ayarı 1 yada 0 yaptığımızda varsayılan olarak 0 gelen bu sistem değişkeni ayarı extend ve trim için yapılmış bir ayar. Normalde extend yakaladığı çizgiye kadar uzar ve trim de kesiştiği yer varsa oradan kırpar bu komutun değerini 1 yaptığımızda ise sizin uzatmak istediğiniz çizgiyi karşıdan görmeyen bir çizginin izasına extendleyebilir yada kesişmeyen iki çizgi olsa bile birini diğerinin bulunduğu noktaya göre kırpabilirsiniz.

Cdorder : Üst üste geçen çizgi yada nesnelerin renklerine göre z düzleminde renklerine göre üste yada alta kolayca almamızı sağlayan komnut.

Sysvdlg : Sistem değişkenlerinin tümünü görüp ayarlarını değiştirebileceğimiz pencereyi açar.

Filedia: Bu da bir sistem değişkenidir, eğer bir gün dosyayı kaydet dediğinizde yada yeni bir dosya yı autocad içinden açmaya çalıştığınızda karşınıza pencereler gelmez de komut satırında dosya yollarını görürseniz bu ayarı 1 yapmanız yeterlidir. Artık pencerelerinize geri kavuştunuz ;)

Extrim: Trim komutunun biraz farklısıdır, nedir farkı bu arkadaş atıyorum bir daireniz var ve içinden geçen çizgileri yada dışında kalan çizgilerin hepsini trimlemek istiyorsunuz bu komut ile kolayca bu işlem yapılıyor.

Flatten : Mimar’dan gelen dosyalarda 3 boyutlu yani z düzleminde ki değerleri 0 olmayan çizimler mi var korkmayın :) (Reklam gibi oldu :P ) bu komut çizim içinde ki tüm nesnelerin z düzlemlerini rahatça 0’lar fillet yaparken birleşmeyen çizgilerden ve illet olmaktan kurtulursunuz :) bunun için daha önceleri bir arkadaşımızın autocad forumunda yazdığı zapping isimli lisp’i kullanıyordum ama bu komut yeterince iş görüyor.

Aperture : Object snap “Obje yakalama” ayarlarının hassasiyet ayarını yapmamızı sağlayan komut. Varsayılan değer  “10”

Attdisp: Attiribute içerisinde ki yazıların görünürlük ayarlarının yapıldığı yer “on/of/normal” modları var.

Autocomplete: Komut satırında otomatik tamamlamayı açmak yada kapatmak için.

Attipedit: Attribute içerisinde ki değerleri attribute editör’ü açmadan text düzenler gibi düzenlemeye yarayan komut.

Chprop: Seçilen objenin “layer, ltsclale, color vs.” ayarlarını değiştirmeye yarar.

Copytolayer: Bir objeyi kopyalarken yeni oluçacak objenin hangi layer da olmasını seçebildiğimiz “layer adı yazarak” komut, -copytolayer şeklinde kullanırsak layer i bir objeden seçme şansı da veriyor.

Laydel: Seçilen objenin layerine ait tüm objeleri siler layerlerı kaldırır purge eder.

Selectsimilar: Benzer objeleri seçer.

Bu kadar yeter şimdilik Haydi kolay gele ;)

KR9SV3VQ26NZ