Alexa Nedir, Neden Önemlidir ve Nasıl Sıralama Yükseltilir

Alexa’yı ilk kez duyan arkadaşlar için nedir alexa sorusunun cevabını vermeye çalışayım.

Öcenlikle “Toplist” değil, “Arama Motoru” hiç değil bunları kafanızdan atın.

Alexa aslında kısaca bahsetmek gerekirse, sitelerin tekil hit sayılarına göre ülke ve dünya sıralamasını sunan bir sistem.  Yani bizlerde “biraz daha üst sıralara gelsem, alexa’da sıralamam biraz daha düşse” dedirten bir site :)

Kısaca bahsettim, ama tabi ki alexa tekil hit’e bakarım ben sadece arkadaş diyen bir site değil, madde madde yazıp sonra açıklamaya çalışacağım.

  • Tekil hitiniz
  • Ziyaretçilerin ziyaret süresi (Visitor duration)
  • Çoğul hit (bu ilk bakışta önemli değil gibi gözükse de aslında sitenizin birileri tarafından sürekli takip edilmesi demektir bu. Bence tekil hit’den daha çok önem veriyor bile olabilir) (Visitor loyalty)
  • Görüntülenen sayfa sayısı (Ziyaretçi diğer sayfaları da geziyor mu)
  • Doğrudan Ziyaretçi (Bookmarking) (Direkt olarak gelen ziyaretçi yani Google arama sorgusu ile değil domain.com yazarak gelen ziyaretçiler, bu bilinirlik anlamına geldiği için önemlidir.)
  • Alexa üzerinde aranmak, yorumlanmak ve yıldız almak
  • Backlink

Peki Alexa Siteme Fayda Sağlar mı?

Tabi ki evet. Alexa’da ki kalite sıralaması arama motorlarına satılıyor ve bu durum eğer alexa sizin siteniz için kaliteli dediyse sitenize daha çok örümcek geliyor.

Alexa değerimizi nasıl yükseltiriz?

Eee Madem arama motorlarının gözünde iyi olacağız yükseltmek lazım değil mi. Öncelikle yukarıda saydıklarımız varsa zaten yükselir :) Ama bunlar malum çoğumuzda yok. Peki nasıl yükseltiriz (düşürürüz daha doğrusu) alexa sıralamamızı;

Alexa Toolbar: Deniliyor ki (Doğruluğuna emin değiliz) eğer bu toolbar’ı kullanan kişiler sitenize girerse sıralamanızın yükselmesi daha kolay olur, öncelikle kendiniz kurun ve mümkün olan kişilere kurdurmaya çalışın o halde.

Ne demiştik ziyaretçilerin ziyaret süresi, bunun için gerekli olan ne tabi ki kaliteli makale, içerik vs. Kaliteden kastım özgün, bilgilendirici, okuyucunun başladığında sonuna kadar okuyacağı içerikler.

Hit konusuna gelince yeteri kadar hit almak için öncelikle sosyal medya’nın gücünü kullanabilirsiniz, eğer bol takipçili ya da bol arkadaşlı hesaplarınız varsa sitenizin içeriklerini burada paylaşarak ve paylaştırarak ziyaretçi çekmeye başlayabilirsiniz.

Alexa üzerinde aranmak konusu biraz çok meşhur olmayan siteler için zor tabi ki mesela benim blogumu kimse aramıyor yada yorum ve puanlama yapmıyordur :) Bunu sağlamak için yine eş dostlarımıza birer alexa hesabı açtırıp yorum, puan isteyebiliriz, bunu sizin ip’niz üzerinden yapmasınlar naçizane tavsiyem ;)

Backlink… Bir çok backlink alabilirsiniz 30-40 liraya 10.000 backlink filan. Ama alexa diyor ki ben sizin bildiğiniz backlink check yöntemlerini kullanmıyorum alexa backlink değerinizi arttırmanız için yine benim kaliteli dediğim yani alexa değeri yüksek sitelerden backlink alın, almaya çalışın.

Şöyle bir şey den de bahsetmem gerekiyor bir yerde okumuştum, eğer alexa üzerinde ilk 100.000 arasındaki sitelere backlink verirseniz alexa değeriniz yükselebilirmiş.

Bazı Ziyaretçi Yöntemleri

Bu aslında çok doğru bir yol diyemesem de yine de sitenize ziyaretçi sağlayacağı için boş vaktiniz de çoksa yapabileceğiniz yöntemler listesi.

Kırıl Link Kontrolü Yapan Sitelere ara sıra sitenizi kontrol ettirin

Hit programları kullanabilirsiniz, Google üzerinden ya da doğrudan giriş yapıran siteler mevcut (hitleap gibi)

Alexa Ücretli Hesap

Bu konuda size şunu söylemeliyim, ücretli üyelik alıp kolayca sıralamamı yükselteyim diye düşünmeyin çünkü ücretli üyeliği incelerseniz sadece istatistik görüntüleme, uptime monitörü, site görünümü kişiselleştirme, site karşılaştırma vb. birkaç özellik sunuyor.  Sadece dediğime bakmayın bu eğer istatistiksel bilgiler lazımsa tabi ki alın ama sıralama yükseltmek için alexa ücretli üyelik yapmayın çünkü alexa için konu o değil ücretli üyelikte :)

Ücretli üyelik avantajlarını listelemek gerekirse

Site Karşılaştırma: Rakip analizi de diyebiliriz, sizin siteniz ve kendinize rakip gördüğünüz siteleri bazı özelliklerine göre karşılaştırarak bir rapor sunuyor.

Uptime Monitörü: Sitenizin gün içerisinde saatlere göre ne kadar uptime oranına sahip olduğunu gösteriyor.

Performans İstatistikleri: Sitenizin performans istatistiklerini sunan bir hizmet.

Site Görünümü Kişiselleştirme: Diğerlerine göre yeni sayılabilecek bu özellik ile sitenizin alexa liste görünümüne logo, slogan vs. özellikler eklemenizi sağlar.

Evet elimden geldiğince sizlere biliğim, duyduğum ve uyguladıklarımı anlatmaya çalıştım arkadaşlar, umarım faydalı olur kalın selametle…